Nederlands Français English

Disciplines


Gastro-enterologie
Wat is gastro-enterologie?
Gastro-enterologie behandelt problemen t.h.v. het spijsverteringsstelsel.

Mirha
Maag-darm
Heb je klachten van pijn achter het borstbeen, slikproblemen, zuurbrande, oprispingen, maagpijn, opboeren, misselijkheid, braken,... ?
Wat is een gastroscopie? Hoe onderzoeken we slokdarm en maag?
Een gastroscopie is een visueel onderzoek met als doel letsels van de slokdarm, de maag en begin van de dundarm te zoeken.

Mirha Mirha Mirha
Dikke darm
Hebt u klachten van buikpijn, opgeblazen buik, diarree, contipatie, bloedverlies,...?

Mirha
Deze klachten kunnen te wijten zijn aan banale voorbijgaande infecties, inflammatoire darmziekten, spastische darm, divertikels, darmpoliepen, darmtumoren, prolaps,...
Dikke darmpoliepen
Bij sommige patiënten ontwikkelt er zich traag een poliep op het slijmvlies van de dikke darm.
We kunnen het omschrijven als een aanwas. Deze heeft de neiging om te groeien in de vorm van een paddestoel met een steel of als een plat tapijt verspreid over het slijmvlies.
Een poliep kan groeien zonder dat ze klachten teweeg brengt, maar kunnen ook bloed- of rectaal slijmverlies geven, veranderd stoelgangpatroon alsook krampen. Poliepen kunnen uiteindelijk aanleiding geven tot dikke darmkanker.

Het risico op het ontwikkelen van een poliep stijgt vanaf de leeftijd van 50 jaar.
Er bestaat geen levensstijl, medicatie of voeding die bewezen heeft de vorming van een poliep tegen te gaan.

Mirha
Onderzoek?
Wanneer er een familiegeschiedenis is van darmkanker of darmpoliepen is preventief onderzoek zeker wenselijk.
De keuze van een onderzoek gebeurt in overleg met de arts. Meestal zal de arts een colonoscopie aanraden als screeningsonderzoek. Bij 15% vinden we een poliep.

Mirha
Dikke darmkanker: beter voorkomen dan genezen
4500 Belgen/jaar zullen de diagnose te horen krijgen, van alle tumoren is dikke darmkanker de 4de, na borst-, long- en prostaatkanker. Weet dat 76 tot 90% van de colorectale kankers kunnen worden voorkomen door screening colonoscopie. Colonoscopie met resectie van poliepen is trouwens voorlopig de enig bewezen efficiënte therapie.

Mirha