Nederlands Français English

Disciplines


Prenatale begeleiding
Mirha
Bij de vroedvrouw kun je tijdens je zwangerschap op verschillende momenten terecht voor algemene informatie maar ook voor consultaties en opvolging.
Tijdens een monitoring kan je in een aangename omgeving en in alle privacy zalig genieten van het hartritme van je baby.
Mirha




De ervaren vroedvrouw verzorgt een prenatale begeleiding in de vorm van individuele sessies van 1 uur.

Mirha



De vrouw en haar partner worden optimaal voorbereid om de zwangerschap, de bevalling en het prille ouderschap zo goed mogelijk te starten.
Er wordt zo veel mogelijk ingegaan op de persoonlijke wensen van de koppels.


Bij het aanleren van de juiste voedingstechnieken voor uw pasgeborene staat u ook niet alleen.
EERSTE- WEKEN- WEETJES
Deze info-sessie is gemaakt voor koppels die net ontdekt hebben dat ze in verwachting zijn en met duizend vragen zitten die ze met alle plezier op ons mogen afvuren! Er wordt hier ook uitleg gegeven over alle lichamelijke veranderingen die zich mogelijkerwijs kunnen voordoen en wat de oorzaak daarvan is. Verder wordt er ook dieper ingegaan op de verschillende soorten bloedonderzoeken en echo’s die nodig zijn en worden er tips gegeven m.b.t. voeding en lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap.
ZWANGERSCHAPSGYMNASTIEK
Bevallen is een fysieke activiteit om “u” tegen te zeggen en hoe beter in vorm, hoe makkelijker je lichaam deze inspanning aankan. Een zwangerschap is dus een ideaal “excuus” om te beginnen met positieve levensstijlgewoontes zoals gezonde voeding en lichaamsoefeningen. Ook kan je op deze manier enkele veel voorkomende postnatale ongemakken voorkomen of verminderen. Deze oefeningen zijn speciaal ontworpen voor zwangere vrouwen en concentreren zich vooral op de bekkenbodem-, buik- en rugspieren. Comfortabele kleding meenemen is een must.
VROUW ZIJN TIJDENS EN NA DE ZWANGERSCHAP
Je bent uiteraard blij mama te worden. Toch kan het soms moeilijk zijn met dit veranderende lichaam om te gaan en jezelf nog als vrouw terug te vinden. Ook je partner weet niet altijd hoe hij hiermee moet omgaan. We zullen je daarom begeleiden met tips en raadgevingen om deze overgangsperiode als koppel goed door te komen. Tips om je borsten en benen mooi stevig te houden alsook ter voorkoming van striemen, zullen niet ontbreken.
Mirha Mirha
DE ARBEID
Alvorens je baby geboren wordt, zullen er weeën (of contracties) nodig zijn om de baarmoederhals te openen. Om hiermee goed te kunnen omgaan, moeten jullie uiteraard begrijpen wat er eigenlijk gebeurt (waarom duurt het bij mensen zo lang?). Het komt erop aan zoveel mogelijk naar je lichaam te luisteren en je hoeft daarbij zeker niet in bed te blijven liggen. Verder proberen we vragen te beantwoorden als: “Vanaf wanneer moet ik zeker naar het ziekenhuis gaan? Moet ik verwittigen dat ik eraan kom? Moet ik reserveren? Wat zijn contracties nu eigenlijk?”
DE BEVALLING
De tweede fase van het hele proces duurt veel korter maar is des te ingrijpender. Tijdens deze sessie wordt er uitgelegd hoe een bevalling kan verlopen, want elke bevalling is anders. De mogelijke houdingen tijdens de bevalling zullen hier aan bod komen. Het is duidelijk dat de partner hier ook een belangrijke rol kan spelen. Verder proberen we tegemoet te komen aan vragen als: “Hoe lang kan het duren? Wie mag er bij zijn? Wanneer komt de gynaecoloog? Wat gebeurt er vlak na de geboorte?”
ALTERNATIEVE MANIEREN OM DE PIJN TE ONDERDRUKKEN
Een bevalling gaat vaak gepaard met veel pijn. Sommige vrouwen kunnen deze echter beter beheersen. Tijdens deze sessie overlopen we vijf verschillende technieken die we aanvullen met tips om pijn beter te beheersen en een mogelijke ruggenprik te vermijden.

De aanwezigheid van de partner is aangewezen omdat hij op die manier zijn ondersteunende en motiverende rol kan uitoefenen. Deze sessie biedt het koppel de mogelijkheid om zich samen voor te bereiden en het perfecte team te vormen tijdens de arbeid.
ADEMHALINGS- EN RELAXATIE-OEFENINGEN
Ademhalen is iets wat we automatisch doen, maar jammer genoeg hebben we als volwassenen de juiste manier van ademhalen een beetje verleerd. Aangezien de ademhaling een belangrijk werktuig is om je door de arbeid te loodsen, is het nuttig om je hier zo goed mogelijk op voor te bereiden. Tijdens de arbeid is het namelijk niet aangewezen om nieuwe technieken aan te leren. Bedoeling is dat je op een juiste manier leert ademhalen -waarna je thuis verder oefent – zodat dit een automatisme is wanneer je bevalt.

De aanwezigheid van de partner is tijdens deze sessie aangewezen, omdat voor hem een ondersteuningsrol is weggelegd tijdens deze ingrijpende gebeurtenis. Het geeft koppels de kans om zodanig op elkaar ingespeeld te geraken dat ze tijdens de arbeid een perfect team vormen. Ook al is het niet de partner die de zware arbeid zal verrichten, toch is het nuttig dat ook hij of zij de oefeningen actief meedoet. Op die manier weet men precies hoe hij/zij de partner weer op het juiste spoor kan helpen mocht ze bijvoorbeeld de controle over haar ademhaling verliezen. Ook de “arbeid” is een fase waar een rol is weggelegd voor de partner. Zo kan deze een aantal relaxatie- oefeningen uitvoeren die de pijn wat kunnen verlichten tijdens de arbeid.
MOGELIJKE MEDISCHE INTERVENTIES
Soms verloopt niet alles zoals gepland en dient er een medische interventie te gebeuren om erger te voorkomen. Tijdens deze sessie overlopen we de mogelijke interventies: van episiotomie en ruggenprik tot een spoedeisende keizersnede. We zijn ervan overtuigd dat u dankzij deze objectieve informatie minder stress en angst zult ervaren moest één van deze situaties zich voordoen.

BORST- OF FLESVOEDING
De keuze tussen borst- of flesvoeding behoort eerst en vooral aan de moeder toe.

Wat is er natuurlijker dan borstvoeding? Het lijkt eenvoudig, simpelweg je baby in je armen nemen en hem aan de borst houden. In werkelijkheid merken we echter ook onzekerheden op (eet hij wel genoeg?), ongemakken en frustraties, dit vooral tijdens de eerste weken na de geboorte. Uit onze ervaring hebben we geleerd dat een goed voorbereide en ondersteunde moeder deze periode beter doorstaat en na verloop van tijd de borstvoeding beter zal ervaren.

Tijdens deze sessie bekijken we hoe borstvoeding in zijn werk gaat. Dit helpt ons beter reageren moesten er zich problemen voordoen. We geven ook enkele tips mee in verband met voeding, de houdingen die aangenomen kunnen worden en op welke manier sommige infecties vermeden kunnen worden.

Sommige moeders beslissen om geen borstvoeding te geven of hebben de keuze niet (infectie, borstoperatie). Borstvoeding is zondermeer uitstekend, maar weet dat flesvoeding ook een veilig alternatief is. De baby zal zich goed ontwikkelen indien de melk aangepast is aan zijn leeftijd. Ook hierover kan met plezier een woordje uitleg gegeven worden!
BEZOEK AAN HET ZIEKENHUIS
Het kan handig zijn om op voorhand te weten waar je bevalling zal plaatsvinden. Niet enkel om praktische redenen zoals « waar kan ik mijn auto parkeren?”, maar ook om je een beeld te kunnen vormen van waar deze onvergetelijke gebeurtenis zal plaatsvinden. In een vreemde omgeving zal de vrouw namelijk moeilijkheden ondervinden om zich te ontspannen, wat de duur van arbeid kan beïnvloeden.

We bezoeken samen het verloskwartier en leggen uit welk materiaal er gebruikt zal worden, hoe je verblijf zal verlopen en welke zaken je dient mee te nemen voor jezelf en je baby. Vervolgens bezoeken we een één- en tweepersoonskamer op de materniteit.
DE FOLLOW-UP VAN PASGEBORENEN
Tijdens deze sessie kijken we verder dan de bevalling. Wat dient er te gebeuren wanneer de baby geboren is?

Wat is een goede lichaamstemperatuur voor een baby? Hoe kan ik wiegendood vermijden? Wat doe je met een huilbaby ? Op al deze vragen trachten we een antwoord te bieden.