Zwangerschap en prenatale begeleiding

Bij Mirha streven we ernaar om je gedurende de gehele reis van zwangerschap, bevalling en postnatale zorg te ondersteunen met persoonlijke en professionele zorg.

Onze gynaecologen, vroedvrouwen, echografisten, kinesitherapeuten en diëtiste werken nauw samen om u te voorzien van de beste zorg.

Zwangerschap en prenatale begeleiding

Geniet van een persoonlijke begeleiding door onze ervaren gynaecologen. Na de 1ste echografie, zal er voor U een zorgvuldig zorgtraject gepland worden, waarbij er ongeveer maandelijks een afspraak gepland wordt. Naar het einde van de zwangerschap worden deze afspraken frequenter zo nodig.

Tijdens die periode zal er steeds een nauwe samenwerking zijn tussen uw gynaecologe en de vroedvrouw alsook de diëtiste en de kinesitherapeute. Naast dit medisch zorgtraject vinden we het ook belangrijk jullie goed in te lichten en voor te bereiden op de bevalling.

Onze vroedvrouw organiseert hiervoor ateliers rond verschillende onderwerpen, waarvoor je je dan kan inschrijven.
• Do’s en Don’ts tijdens de zwangerschap
• De bevalling
• Alternatieve manieren om de pijn te onderdrukken
• Ademhalings-en relaxatie oefeningen
• Mogelijk medische interventies
• Borst – of flesvoeding
• De verzorging van je baby
• Een geboorteplan uitwerken: heeft dit zin? Ga ik me er beter bij voelen en hoe doe ik dit dan?

Soms is het ook nodig om nog wat extra begeleiding te krijgen om diverse redenen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de vorige bevalling niet helemaal liep zoals jullie gehoopt hadden of dat je toch wel best met wat angsten of onzekerheden zit.
Het kan ook zijn dat je gewoon een alternatieve manier zoekt om de weeën op te vangen. Onze kinesitherapeute mindfulness, organiseert ateliers rond mindlfulness in dit verband.

Bevalling

Bij de bevalling blijft onze persoonlijke aanpak centraal staan om U zo goed mogelijk te leiden door uw zwangerschap en u voor te bereiden op de bevalling.

Uiteraard wil je graag weten hoe alles er aan toe gaat ter plaatse en soms ken je het ziekenhuis zelfs helemaal niet. We raden U dan ook aan een bezoek te plannen in het ziekenhuis op voorhand.

We zijn verbonden met 2 ziekenhuizen:

Het Chirec Deltaziekenhuis te Ouderghem waar Dr Pastijn en Verduyn werkzaam zijn.
Wij raden meestal aan om één afspraak te nemen voor een ontmoeting bij de vroedvrouw in Delta op het einde van het 2de trimester of het begin van het 3de trimester. Onze secretaresse kan dit voor jou inplannen of je kan zelf alvast een kijkje gaan nemen via deze link.
Via deze link kan je de brochure downloaden over de materniteit.

Het St Pieterziekenhuis te Brussel, waar Dr Danon, Maes en Vasseur hun bevallingen doen.
Indien je in het UMC St Pieter bevalt, kan je via deze link meer info bekomen.

De Arbeid
Voordat je baby geboren wordt, zul je weeën ervaren die nodig zijn om de baarmoederhals te openen. Onze sessies over de arbeid leggen uit wat er precies gebeurt, hoe je met de pijn om kunt gaan en wanneer je naar het ziekenhuis moet gaan. We beantwoorden vragen zoals: “Vanaf wanneer moet ik zeker naar het ziekenhuis gaan?”, “Moet ik verwittigen dat ik eraan kom?”, en “Wat zijn contracties nu eigenlijk?”.

De Bevalling
De tweede fase van de bevalling is korter maar intensiever. Tijdens deze sessies wordt uitgelegd hoe een bevalling kan verlopen en welke houdingen je kunt aannemen. We bespreken ook de belangrijke rol van de partner en beantwoorden vragen zoals: “Hoe lang kan het duren?”, “Wie mag er bij zijn?”, en “Wat gebeurt er vlak na de geboorte?”.

Alternatieve Manieren om de Pijn te Onderdrukken
Bevallingen gaan vaak gepaard met pijn, maar er zijn verschillende technieken om deze pijn te beheersen. Tijdens onze sessies bespreken we vijf verschillende technieken en geven we tips om pijn beter te beheersen en een ruggenprik te vermijden. De aanwezigheid van de partner is aangewezen omdat hij een ondersteunende rol kan spelen.

Ademhalings- en Relaxatie-Oefeningen
Ademhaling is een belangrijk hulpmiddel tijdens de arbeid. Onze sessies ademhalings- en relaxatie-oefeningen leren je de juiste ademhalingstechnieken die je kunt gebruiken om de pijn te beheersen en je lichaam te ontspannen. Partners worden aangemoedigd om deel te nemen, zodat ze tijdens de bevalling als team kunnen samenwerken.

Postnatale begeleiding

Na de bevalling bieden we uitgebreide postnatale begeleiding aan om zowel moeder als baby te ondersteunen. Met onze vroedvrouw aan je zijde is een kort ziekenhuisverblijf mogelijk, waarna je thuis verder kunt herstellen en voor je pasgeboren baby kunt zorgen.

Borst- of Flesvoeding
De keuze tussen borst- of flesvoeding is persoonlijk. Tijdens onze sessies bespreken we hoe borstvoeding werkt, hoe je problemen kunt aanpakken en geven we tips over voeding, houdingen en het voorkomen van infecties. Voor moeders die geen borstvoeding kunnen of willen geven, bespreken we ook de voordelen van flesvoeding en hoe je dit veilig en effectief kunt doen.

Follow-Up van Pasgeborenen
Tijdens de sessies over de follow-up van pasgeborenen krijg je antwoord op vragen zoals: “Wat is een goede lichaamstemperatuur voor een baby?”, “Hoe kan ik wiegendood vermijden?”, en “Wat doe je met een huilbaby?”. We zorgen ervoor dat je goed voorbereid bent op de zorg voor je pasgeborene.

Bezoek aan het Ziekenhuis
Het is handig om op voorhand te weten waar je bevalling zal plaatsvinden. Tijdens een bezoek aan het ziekenhuis laten we je het verloskwartier zien, leggen we uit welk materiaal gebruikt zal worden en hoe je verblijf zal verlopen. Dit helpt je om je comfortabeler te voelen in de omgeving waar je zult bevallen.

Semi-urgente postpartum raadpleging

Te vaak wordt de pas bevallen vrouw niet gehoord of laat ze zich niet horen. Het is niet altijd gemakkelijk om als versbakken mama toe te geven dat het misschien allemaal wat minder roze is dan je gedacht had.

De bekkenbodem heeft immers flink te verduren onder die bevalling en dat mag je best laten weten en dus ook goed laten verzorgen. Een goede start betekent immers ook een goede zelfzorg en daar hoort een juiste behandeling van de bekkenbodem bij, ook die eerste dagen.

Om die reden hebben we besloten om onze deuren ook open te stellen op een semi-urgente vroedvrouwenraadpleging, zodat U terecht kan bij iemand met kennis van zaken en waar de arts perineoloog haar kan bijstaan indien het allemaal wat ingewikkelder is.

Enkele weetjes

De drie grote echografische onderzoeken tijdens de zwangerschap, ook wel structurele echografieën genoemd, zijn bedoeld om de ontwikkeling van de foetus in verschillende stadia gedetailleerd te bekijken. Deze onderzoeken bieden waardevolle informatie over de gezondheid en groei van de baby, evenals mogelijke afwijkingen of complicaties die zich kunnen voordoen. Hieronder worden de doelen van elk van deze onderzoeken beschreven:

1. Termijnecho (rond 10-14 weken):

  • Het eerste echografische onderzoek, ook bekend als de termijnecho, wordt meestal uitgevoerd tussen 10 en 14 weken zwangerschap.
  • Doel: De termijnecho wordt gebruikt om de zwangerschapsduur nauwkeurig te bepalen en de uitgerekende datum vast te stellen. Hierbij wordt gekeken naar de grootte van de foetus en de ontwikkeling van belangrijke structuren zoals het hartje en de hersenen.

2. 20-wekenecho (rond 18-22 weken):

  • Het tweede grote echografische onderzoek is de 20-wekenecho, die meestal plaatsvindt tussen 18 en 22 weken zwangerschap.
  • Doel: De 20-wekenecho, ook wel de structurele echo genoemd, is bedoeld om de anatomie van de foetus gedetailleerd te onderzoeken. Hierbij worden alle belangrijke organen en structuren van de foetus beoordeeld om eventuele afwijkingen vroegtijdig op te sporen. Dit omvat onder andere het hart, de hersenen, de wervelkolom, de nieren, het gezicht, de armen en benen.

3. Groei-echo (rond 30 weken):

  • Het derde grote echografische onderzoek, de groei-echo, wordt meestal uitgevoerd rond 30 weken zwangerschap.
  • Doel: Deze echo wordt gebruikt om de groei en ontwikkeling van de foetus te controleren. Hierbij wordt gekeken naar de grootte en het gewicht van de foetus, de groei van organen en andere belangrijke parameters. Het helpt bij het detecteren van eventuele groeivertragingen of andere problemen die de gezondheid van de foetus kunnen beïnvloeden.

Deze drie echografische onderzoeken spelen een cruciale rol in het monitoren van de gezondheid en ontwikkeling van de foetus gedurende de zwangerschap. Ze stellen ons in staat om eventuele afwijkingen of complicaties tijdig op te sporen, waardoor gepaste zorg en eventuele interventies kunnen worden overwogen indien nodig

NIPT staat voor Niet-Invasieve Prenatale Test. Het is een screeningstest die tijdens de zwangerschap wordt uitgevoerd om te kijken of er een verhoogd risico is dat het ongeboren kindje bepaalde genetische afwijkingen heeft, zoals het syndroom van Down (trisomie 21), het syndroom van Edwards (trisomie 18) en het syndroom van Patau (trisomie 13).

Wat deze test bijzonder maakt, is dat het geen risico voor de zwangerschap met zich meebrengt, omdat het op een niet-invasieve manier wordt uitgevoerd, namelijk door middel van een bloedafname bij de moeder. In het bloed van de moeder circuleert namelijk ook DNA van het ongeboren kind, dat kan worden geanalyseerd om te kijken of er sprake is van een verhoogde kans op genetische afwijkingen.

Belangrijk om te weten is dat de NIPT een screeningsonderzoek is, wat betekent dat een positieve uitslag niet definitief betekent dat het kind daadwerkelijk een genetische afwijking heeft. In geval van een positieve uitslag wordt vaak aanvullend onderzoek geadviseerd, zoals een vlokkentest of vruchtwaterpunctie, om dit te bevestigen.

De NIPT wordt meestal aangeboden aan zwangere vrouwen die een verhoogd risico hebben op het krijgen van een kind met een genetische afwijking, bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd of een eerdere medische voorgeschiedenis

Een suikertest tijdens de zwangerschap, ook bekend als de glucosetolerantietest (GTT) of de orale glucosetolerantietest (OGTT), wordt gebruikt om zwangerschapsdiabetes (zwangerschapsdiabetes mellitus, GDM) te diagnosticeren. Zwangerschapsdiabetes treedt op wanneer de zwangere vrouw tijdens de zwangerschap hoge bloedsuikerspiegels heeft, meestal vanwege hormonale veranderingen die de insulineresistentie verhogen.

Hier is hoe de suikertest tijdens de zwangerschap typisch verloopt:

1. Voorbereiding: De test wordt meestal uitgevoerd tussen de 24e en 28e week van de zwangerschap. De vrouw wordt gevraagd om nuchter te zijn, wat betekent dat ze 8 tot 12 uur voor de test niet mag eten of drinken (behalve water).

2. Eerste bloedafname: Bij aanvang wordt bloed afgenomen om de nuchtere bloedsuikerspiegel te meten.

3. Drinken van glucose-oplossing: Vervolgens moet de vrouw een glucose-oplossing drinken die een geconcentreerde hoeveelheid glucose bevat (meestal 75 gram). Deze drank kan zoet zijn en sommige vrouwen ervaren hierdoor tijdelijke misselijkheid.

4. Tweede bloedafname: Na het drinken van de oplossing wordt na een uur (en soms na twee uur, afhankelijk van het protocol van het ziekenhuis) opnieuw bloed afgenomen om de bloedsuikerspiegel te meten.

5. Interpretatie van resultaten: De bloedmonsters worden geanalyseerd om te bepalen hoe goed het lichaam de glucose uit de drank verwerkt. Als de bloedsuikerspiegel na het drinken van de glucose-oplossing te hoog is, kan dit duiden op zwangerschapsdiabetes.

Als de test positief is, wat betekent dat de bloedsuikerspiegel te hoog is, zal de arts waarschijnlijk verdere tests en monitoring aanbevelen. Zwangerschapsdiabetes kan worden beheerd door middel van dieet, lichaamsbeweging en soms insuline-injecties als dat nodig is om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en mogelijke complicaties voor moeder en kind te voorkomen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat niet alle zwangere vrouwen zwangerschapsdiabetes ontwikkelen, maar het is een belangrijke screeningstest om vroegtijdig op te sporen bij vrouwen die een verhoogd risico lopen.

In België worden vaccinaties tijdens de zwangerschap aanbevolen om zowel de aanstaande moeder als het ongeboren kind te beschermen. De meest voorkomende vaccinaties die tijdens de zwangerschap worden gegeven zijn:

Griepvaccinatie (influenza-vaccin):

Dit wordt aanbevolen voor zwangere vrouwen, vooral tijdens het griepseizoen. Griep kan ernstige complicaties veroorzaken tijdens de zwangerschap, dus het vaccin beschermt niet alleen de moeder, maar ook de baby na de geboorte.

Tdap-vaccin (tegen tetanus, difterie en kinkhoest):

Dit vaccin wordt aanbevolen tijdens elke zwangerschap, bij voorkeur tussen week 24 en 32 van de zwangerschap. Het biedt bescherming aan de moeder tegen tetanus, difterie en kinkhoest, en zorgt ervoor dat de baby bij de geboorte al enige bescherming heeft tegen kinkhoest. Er word ook aan bevolen een cocoonvaccinatie te doen ttz iedereen die met het babytje in nauw contact zal komen, is best ook gevaccineerd.

België volgt de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) met betrekking tot vaccinaties tijdens de zwangerschap. Deze aanbevelingen kunnen periodiek worden bijgewerkt op basis van nieuwe wetenschappelijke gegevens en gezondheidsrisico’s.

Zwangere vrouwen wordt aangeraden om hun vaccinatieschema te bespreken met hun  gynaecoloog, vooral als er vragen of zorgen zijn over vaccinaties tijdens de zwangerschap. Het doel van deze vaccinaties is om zowel de moeder als het kind te beschermen tegen infectieziekten die tijdens de zwangerschap en in de periode na de geboorte ernstige complicaties kunnen veroorzaken.

Sport en beweging tijdens en vlak na de bevalling zijn belangrijk voor het herstel van de moeder en haar algehele welzijn. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

Tijdens de zwangerschap:

Regelmatige lichaamsbeweging:

Het wordt over het algemeen aanbevolen voor zwangere vrouwen om regelmatig te blijven bewegen, tenzij er medische redenen zijn om dit niet te doen. Geschikte activiteiten zijn onder meer wandelen, zwemmen, yoga voor zwangere vrouwen en lichte krachttraining. Vrouwen die echter voor de zwangerschap reeds zeer sportief waren , mogen gerust blijven sporten, indien hun arts hen hiervoor groen licht geeft.

Aanpassen aan de zwangerschap:

Naarmate de zwangerschap vordert, kunnen sommige oefeningen minder comfortabel worden. Het is belangrijk om te luisteren naar het lichaam en activiteiten aan te passen aan de veranderende behoeften en fysieke mogelijkheden.

Tijdens de zwangerschap zijn er bepaalde activiteiten en gewoonten die sterk worden afgeraden of zelfs verboden zijn, vanwege de potentiële risico’s voor zowel de moeder als de ongeboren baby. Hier zijn enkele dingen die echt niet worden aanbevolen tijdens de zwangerschap:

Roken en alcohol:

Roken en het consumeren van alcohol tijdens de zwangerschap verhogen het risico op complicaties zoals vroeggeboorte, groeivertraging van de baby, aangeboren afwijkingen en ontwikkelingsproblemen.

Drugsgebruik:

Het gebruik van illegale drugs of bepaalde medicijnen die niet zijn voorgeschreven door een arts kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de baby, waaronder afhankelijkheid en ontwikkelingsproblemen.

Rauwe of onvoldoende verhitte voedingsmiddelen:

Tijdens de zwangerschap moet je vermijden om rauwe vis, rauw vlees (zoals carpaccio of tartaar), rauwe eieren en onvoldoende verhitte vleeswaren te eten, omdat ze bacteriën of parasieten kunnen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de foetus. Uw arts kan wel testen of U beschermd bent voor bvb toxoplasmose en in dat geval is het eten van rauwe groeten bvb geen probleeù

Te veel cafeïne:

Te veel cafeïne kan de bloeddruk van de moeder verhogen. Daarom wordt aanbevolen om de consumptie van cafeïnehoudende dranken te beperken tot maximaal 200 mg per dag tijdens de zwangerschap.

Extreme sporten:

Skiën, bergbeklimmen of contactsporten, worden over het algemeen afgeraden tijdens de zwangerschap vanwege het risico op letsel voor zowel de moeder als de baby.

Sommige medicijnen:

Sommige medicijnen zijn schadelijk voor de ontwikkeling van de baby en moeten worden vermeden tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk om altijd advies in te winnen bij een zorgverlener voordat je medicijnen gebruikt tijdens de zwangerschap.

Postnatale herstelperiode:

Direct na de bevalling hebben vrouwen tijd nodig om te herstellen, vooral als er sprake is geweest van een bevalling met complicaties of een keizersnede. Het is normaal om gedurende deze periode rustiger aan te doen en de activiteit geleidelijk aan te hervatten.

Postnatale oefeningen:

Na goedkeuring van uw gynaecoloog moeten postnatale oefeningen worden gestart om de spieren te versterken, met name de bekkenbodemspieren, die tijdens de zwangerschap en bevalling onder druk hebben gestaan. Oefeningen zoals bekkenbodemoefeningen, lichte aerobics, wandelen en yoga zijn zeer nuttig. Wij raden dan ook aan al onze patiënten aan om ten laatste 6 weken na de bevalling te sarten met bekkenbodemoefeningen samen met de kinesitherapeuten.

Luisteren naar het lichaam:

Elke vrouw heeft een ander hersteltempo na de bevalling. Het is belangrijk om naar het lichaam te luisteren, te letten op signalen van vermoeidheid, pijn of ongemak, en indien nodig de activiteit aan te passen of te verminderen.

Consultatie met een gynaecoloog:

Voor het hervatten van meer intensieve sportactiviteiten is het essentieel om eerst goedkeuring te krijgen van uw gynaecoloog en kinesitherapeute. Dit geldt vooral als er complicaties waren tijdens de zwangerschap of bevalling.

 

Algemene richtlijnen

Hydratatie:

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt, vooral als je borstvoeding geeft.

Geleidelijke opbouw:

Begin langzaam en bouw de intensiteit en duur van de oefeningen geleidelijk op om overbelasting te voorkomen.

Bekkenbodemtraining:

Deze oefeningen helpen bij het versterken van de bekkenbodemspieren, die tijdens de bevalling vaak worden belast.

Het is altijd goed om individueel advies te vragen aan uw gynaecoloog of vroedvrouw die bekend is met jouw medische geschiedenis en persoonlijke omstandigheden, om ervoor te zorgen dat de gekozen activiteiten veilig en geschikt zijn voor jouw situatie.

Zwangerschap en prenatale begeleiding

Bij Mirha streven we ernaar om je gedurende de gehele reis van zwangerschap, bevalling en postnatale zorg te ondersteunen met persoonlijke en professionele zorg.

Onze gynaecologen, vroedvrouwen, echografisten, kinesitherapeuten en diëtiste werken nauw samen om u te voorzien van de beste zorg.

Zwangerschap en prenatale begeleiding

Geniet van een persoonlijke begeleiding door onze ervaren gynaecologen. Na de 1ste echografie, zal er voor U een zorgvuldig zorgtraject gepland worden, waarbij er ongeveer maandelijks een afspraak gepland wordt. Naar het einde van de zwangerschap worden deze afspraken frequenter zo nodig.

Tijdens die periode zal er steeds een nauwe samenwerking zijn tussen uw gynaecologe en de vroedvrouw alsook de diëtiste en de kinesitherapeute. Naast dit medisch zorgtraject vinden we het ook belangrijk jullie goed in te lichten en voor te bereiden op de bevalling.

Onze vroedvrouw organiseert hiervoor ateliers rond verschillende onderwerpen, waarvoor je je dan kan inschrijven.
• Do’s en Don’ts tijdens de zwangerschap
• De bevalling
• Alternatieve manieren om de pijn te onderdrukken
• Ademhalings-en relaxatie oefeningen
• Mogelijk medische interventies
• Borst – of flesvoeding
• De verzorging van je baby
• Een geboorteplan uitwerken: heeft dit zin? Ga ik me er beter bij voelen en hoe doe ik dit dan?

Soms is het ook nodig om nog wat extra begeleiding te krijgen om diverse redenen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de vorige bevalling niet helemaal liep zoals jullie gehoopt hadden of dat je toch wel best met wat angsten of onzekerheden zit.
Het kan ook zijn dat je gewoon een alternatieve manier zoekt om de weeën op te vangen. Onze kinesitherapeute mindfulness, organiseert ateliers rond mindlfulness in dit verband.

Bevalling

Bij de bevalling blijft onze persoonlijke aanpak centraal staan om U zo goed mogelijk te leiden door uw zwangerschap en u voor te bereiden op de bevalling.

Uiteraard wil je graag weten hoe alles er aan toe gaat ter plaatse en soms ken je het ziekenhuis zelfs helemaal niet. We raden U dan ook aan een bezoek te plannen in het ziekenhuis op voorhand.

We zijn verbonden met 2 ziekenhuizen:

Het Chirec Deltaziekenhuis te Ouderghem waar Dr Pastijn en Verduyn werkzaam zijn.
Wij raden meestal aan om één afspraak te nemen voor een ontmoeting bij de vroedvrouw in Delta op het einde van het 2de trimester of het begin van het 3de trimester. Onze secretaresse kan dit voor jou inplannen of je kan zelf alvast een kijkje gaan nemen via deze link.
Via deze link kan je de brochure downloaden over de materniteit.

Het St Pieterziekenhuis te Brussel, waar Dr Danon, Maes en Vasseur hun bevallingen doen.
Indien je in het UMC St Pieter bevalt, kan je via deze link meer info bekomen.

De Arbeid
Voordat je baby geboren wordt, zul je weeën ervaren die nodig zijn om de baarmoederhals te openen. Onze sessies over de arbeid leggen uit wat er precies gebeurt, hoe je met de pijn om kunt gaan en wanneer je naar het ziekenhuis moet gaan. We beantwoorden vragen zoals: “Vanaf wanneer moet ik zeker naar het ziekenhuis gaan?”, “Moet ik verwittigen dat ik eraan kom?”, en “Wat zijn contracties nu eigenlijk?”.

De Bevalling
De tweede fase van de bevalling is korter maar intensiever. Tijdens deze sessies wordt uitgelegd hoe een bevalling kan verlopen en welke houdingen je kunt aannemen. We bespreken ook de belangrijke rol van de partner en beantwoorden vragen zoals: “Hoe lang kan het duren?”, “Wie mag er bij zijn?”, en “Wat gebeurt er vlak na de geboorte?”.

Alternatieve Manieren om de Pijn te Onderdrukken
Bevallingen gaan vaak gepaard met pijn, maar er zijn verschillende technieken om deze pijn te beheersen. Tijdens onze sessies bespreken we vijf verschillende technieken en geven we tips om pijn beter te beheersen en een ruggenprik te vermijden. De aanwezigheid van de partner is aangewezen omdat hij een ondersteunende rol kan spelen.

Ademhalings- en Relaxatie-Oefeningen
Ademhaling is een belangrijk hulpmiddel tijdens de arbeid. Onze sessies ademhalings- en relaxatie-oefeningen leren je de juiste ademhalingstechnieken die je kunt gebruiken om de pijn te beheersen en je lichaam te ontspannen. Partners worden aangemoedigd om deel te nemen, zodat ze tijdens de bevalling als team kunnen samenwerken.

Postnatale begeleiding

Na de bevalling bieden we uitgebreide postnatale begeleiding aan om zowel moeder als baby te ondersteunen. Met onze vroedvrouw aan je zijde is een kort ziekenhuisverblijf mogelijk, waarna je thuis verder kunt herstellen en voor je pasgeboren baby kunt zorgen.

Borst- of Flesvoeding
De keuze tussen borst- of flesvoeding is persoonlijk. Tijdens onze sessies bespreken we hoe borstvoeding werkt, hoe je problemen kunt aanpakken en geven we tips over voeding, houdingen en het voorkomen van infecties. Voor moeders die geen borstvoeding kunnen of willen geven, bespreken we ook de voordelen van flesvoeding en hoe je dit veilig en effectief kunt doen.

Follow-Up van Pasgeborenen
Tijdens de sessies over de follow-up van pasgeborenen krijg je antwoord op vragen zoals: “Wat is een goede lichaamstemperatuur voor een baby?”, “Hoe kan ik wiegendood vermijden?”, en “Wat doe je met een huilbaby?”. We zorgen ervoor dat je goed voorbereid bent op de zorg voor je pasgeborene.

Bezoek aan het Ziekenhuis
Het is handig om op voorhand te weten waar je bevalling zal plaatsvinden. Tijdens een bezoek aan het ziekenhuis laten we je het verloskwartier zien, leggen we uit welk materiaal gebruikt zal worden en hoe je verblijf zal verlopen. Dit helpt je om je comfortabeler te voelen in de omgeving waar je zult bevallen.

Semi-urgente postpartum raadpleging

Te vaak wordt de pas bevallen vrouw niet gehoord of laat ze zich niet horen. Het is niet altijd gemakkelijk om als versbakken mama toe te geven dat het misschien allemaal wat minder roze is dan je gedacht had.

De bekkenbodem heeft immers flink te verduren onder die bevalling en dat mag je best laten weten en dus ook goed laten verzorgen. Een goede start betekent immers ook een goede zelfzorg en daar hoort een juiste behandeling van de bekkenbodem bij, ook die eerste dagen.

Om die reden hebben we besloten om onze deuren ook open te stellen op een semi-urgente vroedvrouwenraadpleging, zodat U terecht kan bij iemand met kennis van zaken en waar de arts perineoloog haar kan bijstaan indien het allemaal wat ingewikkelder is.

Enkele weetjes

De drie grote echografische onderzoeken tijdens de zwangerschap, ook wel structurele echografieën genoemd, zijn bedoeld om de ontwikkeling van de foetus in verschillende stadia gedetailleerd te bekijken. Deze onderzoeken bieden waardevolle informatie over de gezondheid en groei van de baby, evenals mogelijke afwijkingen of complicaties die zich kunnen voordoen. Hieronder worden de doelen van elk van deze onderzoeken beschreven:

1. Termijnecho (rond 10-14 weken):

  • Het eerste echografische onderzoek, ook bekend als de termijnecho, wordt meestal uitgevoerd tussen 10 en 14 weken zwangerschap.
  • Doel: De termijnecho wordt gebruikt om de zwangerschapsduur nauwkeurig te bepalen en de uitgerekende datum vast te stellen. Hierbij wordt gekeken naar de grootte van de foetus en de ontwikkeling van belangrijke structuren zoals het hartje en de hersenen.

2. 20-wekenecho (rond 18-22 weken):

  • Het tweede grote echografische onderzoek is de 20-wekenecho, die meestal plaatsvindt tussen 18 en 22 weken zwangerschap.
  • Doel: De 20-wekenecho, ook wel de structurele echo genoemd, is bedoeld om de anatomie van de foetus gedetailleerd te onderzoeken. Hierbij worden alle belangrijke organen en structuren van de foetus beoordeeld om eventuele afwijkingen vroegtijdig op te sporen. Dit omvat onder andere het hart, de hersenen, de wervelkolom, de nieren, het gezicht, de armen en benen.

3. Groei-echo (rond 30 weken):

  • Het derde grote echografische onderzoek, de groei-echo, wordt meestal uitgevoerd rond 30 weken zwangerschap.
  • Doel: Deze echo wordt gebruikt om de groei en ontwikkeling van de foetus te controleren. Hierbij wordt gekeken naar de grootte en het gewicht van de foetus, de groei van organen en andere belangrijke parameters. Het helpt bij het detecteren van eventuele groeivertragingen of andere problemen die de gezondheid van de foetus kunnen beïnvloeden.

Deze drie echografische onderzoeken spelen een cruciale rol in het monitoren van de gezondheid en ontwikkeling van de foetus gedurende de zwangerschap. Ze stellen ons in staat om eventuele afwijkingen of complicaties tijdig op te sporen, waardoor gepaste zorg en eventuele interventies kunnen worden overwogen indien nodig

NIPT staat voor Niet-Invasieve Prenatale Test. Het is een screeningstest die tijdens de zwangerschap wordt uitgevoerd om te kijken of er een verhoogd risico is dat het ongeboren kindje bepaalde genetische afwijkingen heeft, zoals het syndroom van Down (trisomie 21), het syndroom van Edwards (trisomie 18) en het syndroom van Patau (trisomie 13).

Wat deze test bijzonder maakt, is dat het geen risico voor de zwangerschap met zich meebrengt, omdat het op een niet-invasieve manier wordt uitgevoerd, namelijk door middel van een bloedafname bij de moeder. In het bloed van de moeder circuleert namelijk ook DNA van het ongeboren kind, dat kan worden geanalyseerd om te kijken of er sprake is van een verhoogde kans op genetische afwijkingen.

Belangrijk om te weten is dat de NIPT een screeningsonderzoek is, wat betekent dat een positieve uitslag niet definitief betekent dat het kind daadwerkelijk een genetische afwijking heeft. In geval van een positieve uitslag wordt vaak aanvullend onderzoek geadviseerd, zoals een vlokkentest of vruchtwaterpunctie, om dit te bevestigen.

De NIPT wordt meestal aangeboden aan zwangere vrouwen die een verhoogd risico hebben op het krijgen van een kind met een genetische afwijking, bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd of een eerdere medische voorgeschiedenis

Een suikertest tijdens de zwangerschap, ook bekend als de glucosetolerantietest (GTT) of de orale glucosetolerantietest (OGTT), wordt gebruikt om zwangerschapsdiabetes (zwangerschapsdiabetes mellitus, GDM) te diagnosticeren. Zwangerschapsdiabetes treedt op wanneer de zwangere vrouw tijdens de zwangerschap hoge bloedsuikerspiegels heeft, meestal vanwege hormonale veranderingen die de insulineresistentie verhogen.

Hier is hoe de suikertest tijdens de zwangerschap typisch verloopt:

1. Voorbereiding: De test wordt meestal uitgevoerd tussen de 24e en 28e week van de zwangerschap. De vrouw wordt gevraagd om nuchter te zijn, wat betekent dat ze 8 tot 12 uur voor de test niet mag eten of drinken (behalve water).

2. Eerste bloedafname: Bij aanvang wordt bloed afgenomen om de nuchtere bloedsuikerspiegel te meten.

3. Drinken van glucose-oplossing: Vervolgens moet de vrouw een glucose-oplossing drinken die een geconcentreerde hoeveelheid glucose bevat (meestal 75 gram). Deze drank kan zoet zijn en sommige vrouwen ervaren hierdoor tijdelijke misselijkheid.

4. Tweede bloedafname: Na het drinken van de oplossing wordt na een uur (en soms na twee uur, afhankelijk van het protocol van het ziekenhuis) opnieuw bloed afgenomen om de bloedsuikerspiegel te meten.

5. Interpretatie van resultaten: De bloedmonsters worden geanalyseerd om te bepalen hoe goed het lichaam de glucose uit de drank verwerkt. Als de bloedsuikerspiegel na het drinken van de glucose-oplossing te hoog is, kan dit duiden op zwangerschapsdiabetes.

Als de test positief is, wat betekent dat de bloedsuikerspiegel te hoog is, zal de arts waarschijnlijk verdere tests en monitoring aanbevelen. Zwangerschapsdiabetes kan worden beheerd door middel van dieet, lichaamsbeweging en soms insuline-injecties als dat nodig is om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en mogelijke complicaties voor moeder en kind te voorkomen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat niet alle zwangere vrouwen zwangerschapsdiabetes ontwikkelen, maar het is een belangrijke screeningstest om vroegtijdig op te sporen bij vrouwen die een verhoogd risico lopen.

In België worden vaccinaties tijdens de zwangerschap aanbevolen om zowel de aanstaande moeder als het ongeboren kind te beschermen. De meest voorkomende vaccinaties die tijdens de zwangerschap worden gegeven zijn:

Griepvaccinatie (influenza-vaccin):

Dit wordt aanbevolen voor zwangere vrouwen, vooral tijdens het griepseizoen. Griep kan ernstige complicaties veroorzaken tijdens de zwangerschap, dus het vaccin beschermt niet alleen de moeder, maar ook de baby na de geboorte.

Tdap-vaccin (tegen tetanus, difterie en kinkhoest):

Dit vaccin wordt aanbevolen tijdens elke zwangerschap, bij voorkeur tussen week 24 en 32 van de zwangerschap. Het biedt bescherming aan de moeder tegen tetanus, difterie en kinkhoest, en zorgt ervoor dat de baby bij de geboorte al enige bescherming heeft tegen kinkhoest. Er word ook aan bevolen een cocoonvaccinatie te doen ttz iedereen die met het babytje in nauw contact zal komen, is best ook gevaccineerd.

België volgt de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) met betrekking tot vaccinaties tijdens de zwangerschap. Deze aanbevelingen kunnen periodiek worden bijgewerkt op basis van nieuwe wetenschappelijke gegevens en gezondheidsrisico’s.

Zwangere vrouwen wordt aangeraden om hun vaccinatieschema te bespreken met hun  gynaecoloog, vooral als er vragen of zorgen zijn over vaccinaties tijdens de zwangerschap. Het doel van deze vaccinaties is om zowel de moeder als het kind te beschermen tegen infectieziekten die tijdens de zwangerschap en in de periode na de geboorte ernstige complicaties kunnen veroorzaken.

Sport en beweging tijdens en vlak na de bevalling zijn belangrijk voor het herstel van de moeder en haar algehele welzijn. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

Tijdens de zwangerschap:

Regelmatige lichaamsbeweging:

Het wordt over het algemeen aanbevolen voor zwangere vrouwen om regelmatig te blijven bewegen, tenzij er medische redenen zijn om dit niet te doen. Geschikte activiteiten zijn onder meer wandelen, zwemmen, yoga voor zwangere vrouwen en lichte krachttraining. Vrouwen die echter voor de zwangerschap reeds zeer sportief waren , mogen gerust blijven sporten, indien hun arts hen hiervoor groen licht geeft.

Aanpassen aan de zwangerschap:

Naarmate de zwangerschap vordert, kunnen sommige oefeningen minder comfortabel worden. Het is belangrijk om te luisteren naar het lichaam en activiteiten aan te passen aan de veranderende behoeften en fysieke mogelijkheden.

Tijdens de zwangerschap zijn er bepaalde activiteiten en gewoonten die sterk worden afgeraden of zelfs verboden zijn, vanwege de potentiële risico’s voor zowel de moeder als de ongeboren baby. Hier zijn enkele dingen die echt niet worden aanbevolen tijdens de zwangerschap:

Roken en alcohol:

Roken en het consumeren van alcohol tijdens de zwangerschap verhogen het risico op complicaties zoals vroeggeboorte, groeivertraging van de baby, aangeboren afwijkingen en ontwikkelingsproblemen.

Drugsgebruik:

Het gebruik van illegale drugs of bepaalde medicijnen die niet zijn voorgeschreven door een arts kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de baby, waaronder afhankelijkheid en ontwikkelingsproblemen.

Rauwe of onvoldoende verhitte voedingsmiddelen:

Tijdens de zwangerschap moet je vermijden om rauwe vis, rauw vlees (zoals carpaccio of tartaar), rauwe eieren en onvoldoende verhitte vleeswaren te eten, omdat ze bacteriën of parasieten kunnen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de foetus. Uw arts kan wel testen of U beschermd bent voor bvb toxoplasmose en in dat geval is het eten van rauwe groeten bvb geen probleeù

Te veel cafeïne:

Te veel cafeïne kan de bloeddruk van de moeder verhogen. Daarom wordt aanbevolen om de consumptie van cafeïnehoudende dranken te beperken tot maximaal 200 mg per dag tijdens de zwangerschap.

Extreme sporten:

Skiën, bergbeklimmen of contactsporten, worden over het algemeen afgeraden tijdens de zwangerschap vanwege het risico op letsel voor zowel de moeder als de baby.

Sommige medicijnen:

Sommige medicijnen zijn schadelijk voor de ontwikkeling van de baby en moeten worden vermeden tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk om altijd advies in te winnen bij een zorgverlener voordat je medicijnen gebruikt tijdens de zwangerschap.

Postnatale herstelperiode:

Direct na de bevalling hebben vrouwen tijd nodig om te herstellen, vooral als er sprake is geweest van een bevalling met complicaties of een keizersnede. Het is normaal om gedurende deze periode rustiger aan te doen en de activiteit geleidelijk aan te hervatten.

Postnatale oefeningen:

Na goedkeuring van uw gynaecoloog moeten postnatale oefeningen worden gestart om de spieren te versterken, met name de bekkenbodemspieren, die tijdens de zwangerschap en bevalling onder druk hebben gestaan. Oefeningen zoals bekkenbodemoefeningen, lichte aerobics, wandelen en yoga zijn zeer nuttig. Wij raden dan ook aan al onze patiënten aan om ten laatste 6 weken na de bevalling te sarten met bekkenbodemoefeningen samen met de kinesitherapeuten.

Luisteren naar het lichaam:

Elke vrouw heeft een ander hersteltempo na de bevalling. Het is belangrijk om naar het lichaam te luisteren, te letten op signalen van vermoeidheid, pijn of ongemak, en indien nodig de activiteit aan te passen of te verminderen.

Consultatie met een gynaecoloog:

Voor het hervatten van meer intensieve sportactiviteiten is het essentieel om eerst goedkeuring te krijgen van uw gynaecoloog en kinesitherapeute. Dit geldt vooral als er complicaties waren tijdens de zwangerschap of bevalling.

 

Algemene richtlijnen

Hydratatie:

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt, vooral als je borstvoeding geeft.

Geleidelijke opbouw:

Begin langzaam en bouw de intensiteit en duur van de oefeningen geleidelijk op om overbelasting te voorkomen.

Bekkenbodemtraining:

Deze oefeningen helpen bij het versterken van de bekkenbodemspieren, die tijdens de bevalling vaak worden belast.

Het is altijd goed om individueel advies te vragen aan uw gynaecoloog of vroedvrouw die bekend is met jouw medische geschiedenis en persoonlijke omstandigheden, om ervoor te zorgen dat de gekozen activiteiten veilig en geschikt zijn voor jouw situatie.

Gynaecologie

De kern van onze aanpak draait ook hier rond het persoonlijke aspect. We streven er naar dat iedereen zoveel mogelijk door haar eigen arts gezien wordt.

We bouwen door de jaren heen immers een band op, gebaseerd op wederzijds vertrouwen, waarbij we als arts de mooie momenten samen mogen meemaken, maar waar we er evenzeer voor jullie zullen zijn op de moeilijke momenten.

Gynaecologie

De kern van onze aanpak draait ook hier rond het persoonlijke aspect. We streven er naar dat iedereen zoveel mogelijk door haar eigen arts gezien wordt.

We bouwen door de jaren heen immers een band op, gebaseerd op wederzijds vertrouwen, waarbij we als arts de mooie momenten samen mogen meemaken, maar waar we er evenzeer voor jullie zullen zijn op de moeilijke momenten.

Indien het echter dringend is en U niet kan wachten op de beschikbare plek, kunnen we U ook een enkele keer een plekje voorstellen bij 1 van de andere collega’s indien U dit wenst.  

Tijdens die raadplegingen wordt ingezet op preventie op gebied van kanker maar ook op gebied van algemene gezondheid en infectiepreventie. Later zal dit ook  zijn door o.a. bewegingspromotie en aangepaste therapieën, zeker indien je de leeftijd van de menopauze nadert of bereikt heeft. We weten immers allemaal dat we op een bepaald moment ouder zullen worden maar we willen jullie helpen om dit zo goed mogelijk te doen. 

Dit alles doen we met toepassing van onze eigen medische expertise, eventueel aangevuld met deze van 1 van de andere groepsleden. Het is immers belangrijk om in team te werken en kennis te delen ten voordele van jullie.  

Onze gezamenlijke kennis zal U helpen met het gebruikt van geavanceerde technische onderzoeken zoals een colposcopie, vulvoscopie, hysteroscopie alsook gespecialiseerde echografieën, helpen ons om de juiste diagnoses te stellen en de correcte behandeling te starten.

Een aantal van die onderzoeken gebeurt in onze 2de locatie, eveneens te Zaventem.

Indien blijkt uit de verschillende onderzoeken dat er een ingreep moet uitgevoerd worden, zal uw arts dit uitvoeren in het Chirec Delta ziekenhuis te Ouderghem voor Dr Pastijn en Verduyn of het St Pieter ziekenhuis te Brussel, voor Dr Danon, Maes en Vasseur.  In het geval het om een kwaadaardige aandoening gaat, is het nog belangrijker dat er in team gewerkt wordt en in dat gevoel verkiezen we dit te doen samen met artsen en oncologen die zich daarin specifiek gespecialiseerd hebben. 

Bekkenbodemproblemen

Bekkenbodem
problemen

Functionele problemen kunen volgens een zorgvuldig multidisciplinair zorgtraject bij Mirha Pelvic Care Center aangepakt worden.

Bekkenbodemproblemen zijn zeer frequent en meer dan 60% van de vrouwen zullen hier ooit een probleem mee hebben. Vaak zien we patiënten die zich aanbieden met 1 klacht zoals bv. urineverlies.

Tijdens de raadpleging merken we vaak al gauw dat er een aantal andere bekkenbodemaandoeningen mee samen gaan. Deze verschillende aandoeningen vereisen echter een gespecialiseerde aanpak.

Wij hebben ervoor gekozen om een zorgvuldig bepaald gepersonaliseerd zorgtraject uit te zetten, telkens weer aangepast aan de specifieke noden van elke nieuwe persoon.  

Hoewel sommige problemen door één enkele specialist kunnen opgelost worden, bieden we indien nodig multidisciplinaire consultaties aan met verschillende specialisten samen.

Ons team

Scroll naar boven