Problemen zoals urinaire en anale incontinentie, verzakkingsproblemen maar ook seksuele problemen en chronische bekkenbodempijn kunnen volgens een zorgvuldig multidisciplinair zorgtraject bij Mirha Pelvic Care Center aangepakt worden.

Specialisaties

Bekkenbodemproblemen

Bekkenbodem
problemen

Meer dan 60% van de vrouwen zullen ooit een bekkenbodemprobleem hebben in hun leven.

Frequenter dan borstkanker

Meest voorkomende chronische aandoening bij vrouwen

Lange termijn gevolgen

1 vrouw op 3
ontwikkelt een
urinaire incontinentie
0%
1 vrouw op 10 zal anale incontinentie krijgen
0%

Enkele veelvoorkomende bekkenbodemproblemen

Enkele veelvoorkomende bekkenbodem
problemen

Urinaire incontinentie

Urinaire incontinentie is een aandoening die miljoenen mensen wereldwijd treft, waarbij controle over de blaas verloren gaat, resulterend in ongewild urineverlies. Deze aandoening kan variëren in ernst en impact op het dagelijks leven. Van het beperken van sociale activiteiten tot het veroorzaken van emotioneel ongemak, urinaire incontinentie kan verschillende aspecten van het leven beïnvloeden.

Gelukkig zijn er tal van diagnostische en behandelingsopties beschikbaar om deze aandoening effectief aan te pakken. Door middel van gespecialiseerde zorg streven we ernaar om te helpen om de symptomen te beheersen en de levenskwaliteit te verbeteren.

Ons toegewijde team staat klaar om ondersteuning te bieden, een diagnose te stellen en gepersonaliseerde behandelplannen te ontwikkelen.

Urineverlies bij inspanning

Urineverlies bij inspanning of urinaire stress incontinentie is meestal een gevolg van een mechanisch probleem van ondersteuning.

Urineverlies zonder inspanning

Urineverlies zonder inspanning of Urinaire urge incontinentie gepaard gaande met een plotse sterke en soms pijnlijke aandrang tot plassen is meestal een functioneel probleem van stockage.

Urineverlies kan behandeld worden met:

Kinesitherapie

Kinesitherapie

Bekkenfysiotherapie of bekkenbodemtherapie, richt zich op het versterken en optimaliseren van de spieren in het bekkenbodemgebied. Deze spieren spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van de blaas, de baarmoeder en de darmen, en bij het reguleren van de urinestroom.

Pessarium

Pessarium

Een pessarium is een flexibele, vaak ringvormige structuur gemaakt van siliconen, rubber of kunststof die in de vagina wordt ingebracht en daar wordt geplaatst om ondersteuning te bieden of om bepaalde medische problemen te verlichten.

Chirurgie

Chirurgie

Een TVT-O-operatie is een chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd om stressincontinentie bij vrouwen te behandelen. Bij deze operatie plaatst de chirurg een smal, synthetisch tape-achtig materiaal onder de urinebuis (urethra) om deze te ondersteunen en de druk op de blaas te verminderen.

Medicatie

Medicatie

Gelukkig zijn er verschillende medicamenteuze behandelingen beschikbaar die kunnen helpen bij het verminderen van urineverlies en het verbeteren van de blaascontrole.

Botox

Botox

Botox, een merknaam voor botulinumtoxine, staat misschien bekend om zijn cosmetische toepassingen voor het verminderen van rimpels, maar speelt ook een belangrijke rol bij de behandeling van urineverlies, met name bij vrouwen met aandrangincontinentie.

Neuromodulatie

Neuromodulatie

Bij vrouwen kan neuromodulatie effectief zijn bij het beheren van aandrangincontinentie, een vorm van urineverlies gekenmerkt door plotselinge en sterke aandrang om te plassen.

Genitale prolaps

Zelden alleenstaand probleem

Functionele gevolgen

Vaak een interactie tussen blaas, vagina en rectum

Genitale prolaps, ook bekend als bekkenorgaan verzakking, treedt op wanneer de bekkenorganen, zoals de blaas, baarmoeder of darmen, uit hun normale positie zakken en door de vaginale opening kunnen uitsteken. 

Deze aandoening kan leiden tot ongemak, drukgevoel in het bekkengebied en problemen met plassen, ontlasting of seksuele activiteit. 

Gelukkig zijn er diverse behandelopties beschikbaar, van conservatieve therapieën tot chirurgische ingrepen, om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren. 

Ons team van specialisten staat klaar om individuele behoeften te beoordelen en op maat gemaakte behandelplannen te bieden voor een effectieve en persoonlijke zorgervaring.

Dit alles gebeurt uiteraard in overleg in ons multidisciplinair team.

Genitale prolaps kan behandeld worden met:

Follow up

Follow up

Follow-up van genitale prolaps omvat regelmatige evaluaties van symptomen, bekkenbodemspierkracht en anatomische toestand. Niet iedere prolaps moet immers behandeld worden. Complicaties zoals pijn en ongemak, incontinentie en seksuele disfunctie moeten worden bewaakt en behandeld indien nodig.

Pessarium

Pessarium

Silicone of rubberen inzetstukken die in de vagina worden geplaatst om de bekkenorganen te ondersteunen en symptomen te verlichten.

Chirurgie

Chirurgie

• Vaginale reparatiechirurgie: Herstel van de ondersteunende structuren van de bekkenbodem via een vaginale benadering.
• Laparoscopische en robotgeassisteerde operatie: In sommige gevallen is het beter langs de buik te opereren, al dan niet ondersteund met robot

Kinesitherapie

Kinesitherapie

Gerichte oefeningen om de bekkenbodemspieren te versterken en de ondersteuning van de bekkenorganen te verbeteren.

Constipatie

De behandeling van constipatie (verstopping) kan variëren afhankelijk van de ernst van de symptomen en de oorzaken ervan. Meestal zal de behandeling deel uitmaken van een multidisciplinair behandelplan.

Vaak aanbevolen behandelingsopties

Dieet

Dieet

Vezels, zoals volle granen, groenten, fruit, peulvruchten en noten. helpen de darmbewegingen te bevorderen en de consistentie van ontlasting te verbeteren.

Olijfolie

Olijfolie

Olijfolie kan de darmen helpen smeren en de passage van ontlasting vergemakkelijken, vooral wanneer het wordt ingenomen op een lege maag.

Water

Water

Drink dagelijks voldoende water (ongeveer 8 glazen per dag). Vezels hebben water nodig om goed te kunnen werken. Magnesiumrijk water verbetert de transit.

Psyllium vezels

Psyllium vezels

Psyllium vezels moet met een voldoende hoeveelheid water genomen worden.

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging

Fysieke activiteit stimuleert de darmbewegingen. Probeer dagelijks ten minste 30 minuten matige lichaamsbeweging uit te voeren.

Regelmatige toiletroutine

Regelmatige toiletroutine

Neem de tijd om regelmatig naar het toilet te gaan, vooral na maaltijden.

Medicatie

Medicatie

Laxeermiddelen,stoelgangverzachters, suppositoria en klysma’s worden soms aangeraden door uw arts

Kinesitherapie

Kinesitherapie

Bekkenbodemkinesitherapie kan een behandeling zijn voor constipatie door versterkingsoefeningen maar vaak ook door ontspanningsoefeningen van de bekkenbodem.

Chirurgie

Chirurgie

Wordt meestal beschouwd als een laatste redmiddel wanneer andere behandelingsmethoden niet effectief zijn gebleken bij bvb een verzakkingsprobleem.

Anale incontinentie

Zeer invaliderend

Moeilijk om over te praten

Vaak associatie urine verlies

Anale incontinentie verwijst naar het onvermogen om controle te houden over de darmen, wat leidt tot ongewilde passage van ontlasting of gas. Deze aandoening kan aanzienlijke impact hebben op de kwaliteit van leven. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen voor een gepersonaliseerde benadering van behandeling en ondersteuning

Oorzaken

  • verzwakte anale spieren,
  • zenuwschade,
  • onderliggende gezondheidsproblemen.

Behandeling

  • bekkenbodemoefeningen,
  • dieet- en levensstijlaanpassingen,
  • medicatie,
  • chirurgische ingrepen.

Pelviperineale Pijn bij de Vrouw

Pelviperineale pijn bij vrouwen is een complexe en vaak slopende aandoening die pijn veroorzaakt in het bekken- en perineale gebied. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan continu of intermitterend aanwezig zijn. Vrouwen van alle leeftijden kunnen getroffen worden.

Oorzaken

De oorzaken van pelviperineale pijn zijn divers en kunnen onder meer endometriose, interstitiële cystitis, bekkenbodemdisfunctie, infecties, littekenweefsel na operaties of bevallingen, en zenuwbeschadiging omvatten.

Soms kan de pijn ook zonder duidelijke oorzaak optreden, wat de diagnose bemoeilijkt.

Symptomen

Symptomen van pelviperineale pijn zijn onder andere aanhoudende pijn in de onderbuik, het perineum, de vulva of de vagina. Deze pijn kan verergeren tijdens seksuele activiteit, plassen, ontlasting, langdurig zitten of staan.

De pijn kan ook gepaard gaan met andere klachten zoals frequent urineren, pijn bij het plassen, constipatie of pijnlijke menstruaties.

Diagnose

Diagnose begint vaak met een grondige medische geschiedenis en lichamelijk onderzoek, waarbij specifieke aandacht wordt besteed aan de bekkenbodemspieren en zenuwen.

Aanvullende diagnostische tests kunnen nodig zijn om de oorzaak van de pijn te identificeren.

Behandeling

Behandeling van pelviperineale pijn is meestal multidisciplinair en kan kinesitherapie, medicatie, zenuwblokkades en in sommige gevallen chirurgie omvatten.

Daarnaast kunnen leefstijlaanpassingen, zoals stressmanagement, dieetveranderingen en bekkenbodemtraining, bijdragen aan het verminderen van de pijn. Het is ook belangrijk om psychologische steun te zoeken, aangezien chronische pijn een significante impact kan hebben op de geestelijke gezondheid en het algehele welzijn.

Conclusie

Hoewel pelviperineale pijn een uitdagende aandoening is, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar die kunnen helpen om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Een tijdige diagnose en een holistische benadering van de behandeling zijn essentieel voor het effectief beheren van dit probleem.

Perineumzorg na de bevalling

Te vaak wordt de pas bevallen vrouw niet gehoord of laat ze zich niet horen. Het is niet altijd gemakkelijk om als versbakken mama toe te geven dat het misschien allemaal wat minder roze is dan je gedacht had. De bekkenbodem heeft immers flink te verduren onder die bevalling en dat mag je best laten weten en dus ook goed laten verzorgen. Een goede start betekent immers ook een goede zelfzorg en daar hoort een juiste behandeling van de bekkenbodem bij, ook die eerste dagen. 

Om die reden hebben we besloten om onze deuren ook open te stellen op een semi-urgente vroedvrouwenraadpleging, zodat U terecht kan bij iemand met kennis van zaken en waar de arts perineoloog haar kan bijstaan indien het allemaal wat ingewikkelder is. 

Ons verhaal

In 2009 werd door Dr. Pastijn samen met een groep van gemotiveerde collega’s, de eerste multidisciplinaire bekkenbodemkliniek opgericht in het UMC St Pieter te Brussel. We hadden immers geleerd dat samenwerken de echte sleutel tot succes is Daarom besloten we om op een unieke manier multidisciplinaire zorg aan te bieden aan onze patiënten, waarbij we indien nodig patiënten met meerdere specialisten op hetzelfde moment kunnen zien. Dit type zorg laat toe om kennis onmiddellijk te delen en toe te passen en betekent ook behoorlijk wat voordeel voor de patiënten die dus alle zorg zoveel mogelijk het zelfde moment krijgen Dit initiatief is ingegeven door de erkenning dat het niet langer adequaat is om dergelijke problemen door slechts één zorgverlener te laten behandelen. We werden ook hoe langer hoe meer gedreven om moeilijke problemen zoals chronische pijn, klachten na trauma en complexe seksuele problemen aan te pakken.  

In 2023 hebben we uiteindelijk besloten onze expertise buiten het ziekenhuis uit te breiden naar een meer persoonlijke setting en dit op een gloednieuwe lokatie: het Mirha Pelvic Care Center. 

Ons doel is om de kwaliteit van de zorg nog te verbeteren door middel van een gepersonaliseerde aanpak, waarbij 1 van de specialisten U de 1ste keer zal ontvangen en vervolgens samen met U een gepast zorgtraject zal uitwerken, waarbij zo nodig het advies en eventueel een multidisciplinaire raadpleging zal georganiseerd worden. 

We zijn verheugd om hierbij te kunnen rekenen op hooggespecialiseerde zorgverleners in ons team waaronder; 

  • Gynaecologen 
  • Urologen 
  • Digestieve chirurg 
  • Neurochirurg
  • Specialisten in vulvovaginale huid- en mucosapathologieën 
  • Bekkenbodemechografisten 
  • Pijnspecialisten 
  • Kinesitherapeuten 
  • Vroedvrouwen 
  • Seksuologen 
  • Psychologen 
  • Life coach 
  • Mindfulnesstherapeute 

Functionele problemen, zoals urinaire en anale incontinentie, verzakkingsproblemen, evenals seksuele problemen en chronische bekkenbodempijn, worden zorgvuldig aangepakt via een multidisciplinair zorgtraject. 

Hoewel sommige problemen mogelijk door een enkele specialist kunnen worden opgelost, bieden we indien nodig multidisciplinaire consultaties aan met verschillende artsen en/of zorgverleners samen.

Voor meer complexe kwesties wordt eerst een multidisciplinaire vergadering gehouden, gevolgd door een terugkoppeling tijdens een consultatie met uw toegewezen arts in het centrum. 

Het therapeutisch traject kan deels in het centrum zelf worden voltooid met behulp van innovatieve technieken zoals de injectie van Botox, hyaluronzuur of PRP. Echter, voor chirurgische ingrepen zullen we u behandelen in het ziekenhuis. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij uw arts.

Ons bekkenbodemkliniek team

Ons bekkenbodem
kliniek team

Scroll naar boven