Nederlands Français English

Disciplines


Manuele lymfedrainage
Wat is manuele lymfedrainage?
Het is een zachte massagetechniek die gebruikt wordt ter bestrijding of preventie van lymfoedeem. Deze techniek bestaat uit zachte huidverschuivingen met lichte druk die tot doel hebben de lymfekanaaltjes te vullen en vervolgens het lymfevocht af te voeren.
Het overtollig lymfevocht kan zich opstapelen in bepaalde delen van ons lichaam, zoals bv. de arm van een vrouw die zich heeft laten behandelen voor borstkanker en waarbij de okselklieren verwijderd zijn. De manuele lymfedrainage heeft tot doel de circulatie te verbeteren en de vochtopstapelingen weg te werken voor een goede werking van ons lichaam.
De lymfebanen bevinden zich overal in ons lichaam en lopen langs ons bloedvatenstelsel. Hun functie bestaat uit het opnemen van afvalstoffen die zich in ons lichaam bevinden. Deze worden dan gefilterd op de plaatsen waar de lymfebanen samen komen. Dit noemen we de “lymfeknopen -of klieren”.
Men heeft 2 vormen van lymfoedeem:
  • Primair lymfoedeem: Aangeboren verstoring van lymfestelsel (Bv. afwezigheid van lymfevaten of lymfeknopen)
  • Secundair lymfoedeem: Verworven verstoring van lymfestelsel (Bv. chirurgie of radiotherapie ter behandeling van kanker, door trauma of door infectie)
Wanneer wordt lymfedrainage aangewezen?
  • Primair of secundair lymfoedeem
  • Oedeem of zwelling na een ongeval
  • Na een operatie (bv. abdominoplastie, nasoplastie, borstverkleining)
  • Na een borstoperatie -of amputatie met of zonder okseluitruiming (tumerectomie of mastectomie)
  • Vasculaire problemen
Bij patiënten die een operatie hebben ondergaan, wordt er tijdens de sessie ook veel aandacht besteed aan het littekenweefsel. Dit weefsel moet versoepeld worden en adhesies van de huid moeten vermeden en/of weggewerkt worden.
De behandeling duurt 30 minuten en is pijnloos, het is een moment van ontspanning voor de patiënt.